Albion

News

Op zoek naar een extra uitdaging in je vrije ruimte? Word luistertaalstudent!

 

luistertaal

“Ik spreek Nederlands, ik luister Spaans”

De cursusinschrijving voor blok 3 en 4 komt er weer aan, waarom zou je je vrije ruimte niet invullen met een cursus die je in luistertaal kunt volgen. Huh, wat? Luistertaal? Ja, luistertaal! Luistertaal is een vorm van meertalige communicatie waarbij beide sprekers een andere taal gebruiken, maar voldoende receptieve vaardigheid in de taal van de ander hebben om elkaar goed te kunnen verstaan: zij hoeven de taal van de ander dus niet te kunnen spreken.

Met behulp van luistertaal kun je deelnemen aan cursussen waarvan je de voertaal vooral receptief (luisteren en lezen), maar niet voldoende productief (spreken en schrijven) beheerst. Terwijl de docent en de “reguliere” studenten de voertaal gebruiken, mag jij als luistertaalstudent in het Nederlands, Engels of een andere taal meepraten en ook de toetsen in die taal afleggen.

Even in het kort: waarom word je luistertaalstudent?

  1. Een verrijking van je eigen studieprogramma.
  2. De kans je taalvaardigheid in een specifieke taal te verbeteren.
  3. Het is een mooi opstapje voor als je een periode in het buitenland wilt studeren.
  4. Je doet ervaring op in een internationale classroom.
  5. Het kan van toegevoegde waarde zijn bij de voorbereiding op je master.

In blok 3 en 4 staan er zo’n 25 cursussen open voor luistertaalstudenten. Kan jij bijvoorbeeld aardig Spaans verstaan en lezen? Dan is de cursus Adquisición del Español (blok 3) of Literatura hispánica contemporánea (blok 4) misschien wel wat voor jou. Of heb je goede receptieve vaardigheden van het Italiaans of Duits? Misschien zijn dan Artisti letterati (blok 3) of Varietäten des Deutschen (blok 3) wel een interessante aanvulling op jouw programma!

Interesse?
Wil je weten welke cursussen nog meer openstaan voor luistertaalstudenten? Klik dan hier en doe de zelftest om vast te checken of je receptieve taalvaardigheid goed genoeg is.

Klinkt luistertaal je bekend in de oren? Misschien wel van het tv-programma de Universiteitsstrijd! Bekijk het fragment
hier (vanaf minuut 16:42).